Zo voorkom je spataders

Ook al zijn de wintermaanden nog zo koud, tijdens de feestdagen stralen we graag allemaal. Spijtig genoeg kunnen spataders onze look ernstig bederven. Wij zetten enkele tips op een rijtje om zelf spataders tegen te gaan.

mgeysmans

Wil je graag een bruin kleurtje op je benen voor Kerstmis? Ga dan voor een zelfbruiner, want zonnebaden (ook onder een zonnebank) is af te raden bij spataders. De warmte zorgt er namelijk voor dat de spataders nog verder uitzetten en pijnlijker en zichtbaarder worden. Speciaal om die reden vermijd je ook best sauna's, Turkse baden, warme douches en een heet bad. Ontharen doe je met een scheermesje, want warme was zorgt opnieuw voor een uitzetten van de aders.

Ook extreme koude is niet aan te raden want de aders trekken dan zo fel samen dat ze nadien extra hard uitzetten. Zet je douche daarom steeds op lauwwarm. Blijf ook niet te lang zitten of staan, wissel om de 20 minuten van houding en probeer af en toe je benen eventjes omhoog te leggen. Hierdoor gaat het bloed sneller wegstromen en treden er minder snel vochtophopingen op.

Zware dingen dragen laat je beter aan anderen over, want dit zet extrra druk op je benen. Intensief wandelen, joggen of fietsen helpt dan weer wel om de aders bijeen te drukken en zo het bloed weg te persen uit je benen. Wil je graag een gemakkelijk oefening hebben die je tussendoor kan doen? Ga dan regelmatig even op je hielen leunen en krul je tenen daarbij omhoog zodat je kuiten aanspannen. Wissel af door eventjes op je tenen te gaan staan.

Niet te missen