Petrov wint in Giro na val Bakelants, Porte nieuwe leider

Print
Petrov wint in Giro na val Bakelants, Porte nieuwe leider

Petrov wint in Giro na val Bakelants, Porte nieuwe leider

De loodzware elfde rit in de Giro zal nog lang nazinderen. De Rus Evgeni Petrov (Katushu) won. Een indrukwekkende Jan Bakelants (Omega Pharma-Lotto) zat heel dicht bij ritwinst maar door een val spatte zijn droom uiteen. En het klassement is helemaal door elkaar geschud. De Australiër Richie Porte (Saxo Bank) is de nieuwe leider nadat de topfavorieten een kopgroep van 56 renners meer dan 12 minuten hadden gegeven.

In de elfde rit van 262 kilometer trok het peloton naar L'Aquila, dat vorig jaar werd getroffen door een zware aardbeving. Maar liefst 56 renners gingen na 20 kilometer in de aanval, daarbij twee Belgen van Omega Pharma-Lotto, Jan Bakelants en Francis De Greef, en grote namen als Carlos Sastre, witte trui Richie Porte en Bradley Wiggins.

Bergtrui

De voorsprong van de kopgroep schommelde de hele dag rond het kwartier. Op 40 kilometer van de aankomst was de leidersgroep zelfs groter dan het peloton met leider Vinokourov dat toen nog maar dertig man sterk was.

Bakelants en De Greef waren de hele dag in de weer om de bergtrui van hun ploegmaat en medevluchter Matthew Lloyd veilig te stellen.

Indrukwekkende Jan

Toch zat Jan Bakelants in het slotklimmetje constant alert vooraan. In de afdaling ging hij zelfs mee met de Duister Gerdemann. Het duo leek op twee kilometer van de meet op weg te strijden om de ritwinst, maar in een linke bocht ging de Belg onderuit.

Gerdemann werd in de laatste kilometer bijgehaald door Evgeni Petrov (Katusha) die solo naar de finish reed. Achter de 31-jarige Rus werd de Italiaan Cataldo (Quick Step) tweede en de Spanjaard Carlos Sastre, die de voorbije week heel wat tijd had verloren, spurtte naar een derde plaats.

Porte

De nieuwe leider is Richie Porte. De Australiër, die voor de rit al zesde stond in het klassement, werd dertiende en nam twaalf minuten op de topfavorieten.

Vinokourov, Evans, Nibali en Basso ruilen hun plaats bij de eerste vier in voor een top 15-notering op tien minuten van Porte. Carlos Sastre doet weer helemaal mee in het klassement en is nu achtste op zeven minuten.

Olievlek

Bakelants sleepte nog een knappe tiende plaats uit de brand, maar was enorm ontgoocheld. "Ik kon de rit niet meer verliezen", zei Bakelants op Sporza. "Ik viel door een olievlek. Nadien wilde ik Gerdemann nog inhalen, maar mijn versnellingsapparaat hing scheef. Ik kon niet meer schakelen."


Uitslag rit 11:

1. J.Petrov (Rus) 262 km in 6u28'29"
2. D.Cataldo (Ita) 5"
3. C.Sastre (Spa) z.t.
4. B.Wiggins (GBr) 7"
5. A.Jefimkin (Rus) z.t.
6. L.Gerdemann (Dui)
7. J.Pineau (Fra)
8. D.Arroyo (Spa)
9. X.Tondo (Spa)
10.J.BAKELANTS 12"
18.F. DE GREEF

Stand na rit 11:

1. R.Porte (Aus) in 45u30'16"
2. D.Arroyo (Spa) 1'42"
3. R.Kiserlovski (Kro) 1'56"
4. X.Tondo (Spa) 3'54"
5. V.Agnoli (Ita) 4'41"
6. A.Jefimkin (Rus) 5'16"
7. L.Gerdemann (Dui) 5'34"
8. C.Sastre (Spa) 7'09"
9. L.Didier (Fra) 7'24"
10.B.Wiggins (GBr) 8'14"
11.J.BAKELANTS 8'35"
12.A.Vinokoerov (Kaz) 9'58"
13.C.Evans (Aus) 11'10"
14.V.Nibali (Ita) 11'28"
15.I.Basso (Ita) 11'49"
17.F.DE GREEF 12'42"