Rik brouwt Voerens bruintje

Rik brouwt Voerens bruintje

Rik brouwt Voerens bruintje

Voeren - Voeren heeft er opnieuw een streekproduct bij. Rik Nijssen uit Moelingen liet een bruin moutbier brouwen op basis van speciaal gestookte peren- en appelstroop.

Het is een stevig en pittig moutbier (6,7 %) dat het gamma Rick’s bier (drie soorten) completer moet maken. Met Rick’s blond, een bier van hoge gisting, en het speciaal kersenbier op basis van de kersensoort ‘Abesse de Mouland’ (Bastarddikken van Moelingen) en het nieuwste bruintje kunnen liefhebbers voortaan genieten van drie aroma’s.

Appels en peren

“Bronwater, geroosterd gerstenmout en ‘stroop uit Voeren’ zijn de ingrediënten voor dit bruin bier”, verklapt Rik. “De licht bittere smaak van geroosterde mout en de fruitige smaak van siroop geven aan dit product een bijzonder karakter. De aroma’s van de Voerense stroop maskeren voldoende de gebrande mout, die toch aanwezig blijft. Om het bier te laten brouwen in de Proefbrouwerij Hyfte, een klein landelijk dorpje bij Gent, heb ik bij stroopstoker Wiertz op de Commanderie in Sint-Pieters-Voeren mijn eigen ketel Voersiroop laten stoken van appels en peren. Ik lever zelf het fruit uit oude hoogstamboomgaarden, met de verhoudingen die ik het beste vind, kwestie van een smaakcontrole te hebben voor het eindproduct.”

Het eerste brouwsel ‘Rick’s bruin’ ging vlot over de toonbank. “Alle liefhebbers van bruin bier waren enthousiast. Dat deed me beslissen enkele nieuwe ketels te laten brouwen met het oog op de zomer en de winter. Er is trouwens veel vraag naar streekeigen, eerlijke producten waarin de bezoeker een stukje Mooi Voeren als het ware proeft.”

Rick’s bier en Rick’s Abbesse zijn intussen al opgenomen in het boek ‘100x proeven van Straffe Streekbieren’. Rik hoopt dat ook deze nieuwe stevige doordrinker (6,7 %) de liefhebbers kan overtuigen. “Dit aparte bruintje is een stevig doordrinker die eerst zoet maar ook bitter op de tong ligt en vervolgens uitmondt in een fruitig palet. Binnen enkele weken zal het bier, momenteel in flesjes, ook van het vat getapt worden.”

Nico MEENS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio