7 verdachten aangehouden na ontmanteling drugslabo

Print
7 verdachten aangehouden na ontmanteling drugslabo

7 verdachten aangehouden na ontmanteling drugslabo

Tessenderlo - In Tessenderlo heeft de federale gerechtelijke politie van Hasselt zaterdagavond een verplaatsbaar drugslabo ontmanteld. Het was in volle productie. Zeven personen zijn gearresteerd, onder wie twee Limburgers. “Het grootste labo ooit in Limburg” en “ongezien professioneel”, zeggen speurders. Het lab was voor het eerst in werking. Een dagopbrengst had een straatwaarde van 30 tot 60 miljoen euro.

Zaterdag om 19 uur gebeurde de inval in een loods aan de Kanaalweg. Daarin stond het verplaatsbaar labo, gebouwd op een aanhangwagen. Per keer kon het 500 liter olie voor amfetamines produceren. Dat volume kon verviervoudigd worden voor de uiteindelijke aanmaak van o.m. speed en xtc. Het was voor de eerste keer in gebruik en in volle werking.

Zes personen werden ter plekke gearresteerd: twee Belgen, respectievelijk 52 en 44 jaar, en vier Nederlanders onder wie een vrouw. Allemaal bekenden van het gerecht. Een zevende, een Belg met Truiense roots, werd later die avond in Brussel gearresteerd. Alle zeven zijn voorgeleid. Ze worden beschuldigd van inbreuk op de wet van de verdovende middelen. Directeur van de federale gerechtelijke politie in Hasselt Luc Valkenborg heeft het over “een toporganisatie die is opgepakt.”

350.000 euro cash

Valkenborg prijst het doorgedreven onderzoek van zijn Drugsteam, en dat in samenwerking met de Belgische en Nederlandse justitie. De zaak kwam zes maanden geleden aan het rollen toen er verdachte chemicaliën-aankopen gebeurden bij een reguliere handelaar. Die meldde dat.

In de loods werden 1.400 liter en 450 kilo chemicaliën aangetroffen. Verder ook 100 liter amfetamine olie en nog eens 300 liter in de ketel. Tijdens de inval moesten de onderzoekers even naar buiten, er was te veel koolmonoxide in de loods. De ketel was toen 180 graden warm. Specialisten van het Labo Interventie Team, tot zelfs de brandweer toe, waren erbij om het labo stil te leggen.

In Tessenderlo en Herentals werden 4 huiszoekingen uitgevoerd. In de nacht van zaterdag op zondag werden op verzoek van België nog eens 9 huiszoekingen in Nederland verricht. Daarbij werd liefst 350.000 euro cash geld in beslag genomen, maar ook 12 kilo cocaïne, 20 liter amfetamine olie, 100.000 xtc-pillen en 1.750 kilo productiechemicaliën. Een speurder zei: “Nooit eerder heb ik zo’n professioneel uitgebouwd labo gezien.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio