Magnette wil zo snel mogelijk sterke regering

Paul Magnette, de kopman van de Franstalige socialisten bij de komende verkiezingen, vindt dat er na 13 juni zo snel mogelijk een sterke regering moet komen die de economische uitdagingen kan aanpakken. Dat heeft hij gezegd in het één-programma 'De Zevende Dag'.

kscherpenberg

Magnette wil aan beide zijden van de taalgrens liefst een Olijfboomcoalitie. Dat wil zeggen dat christendemocraten, socialisten en de groenen samen in een regering stappen. Het PS-kopstuk zegt dat het niet onwaarschijnlijk is dat die regering geleid zal worden door zijn eigen voorzitter Elio Di Rupo.

Naast de economische problemen moet de regering zich ook buigen over een communautair akkoord rond de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde, meent Magnette. De Franstalige socialisten blijven naar verluidt bereid om te onderhandelen.

Vijf minuten politieke moed

"Als we België doen werken, is een compromis nodig. Er is maar vijf minuten politieke moed nodig om zo'n compromis te aanvaarden", aldus Magnette. De socialist zegt ook in een akkoord te geloven in waarbij het FDF van Olivier Maingain en de N-VA van Bart De Wever mee aan de onderhandelingstafel schuiven.

"In de jaren '70 zijn er toch ook akkoorden gesloten met het FDF en met de Volksunie?". Toch blijft de N-VA een vraagteken voor Magnette. "Willen ze het einde van België? Dan wordt het moeilijk om met hen te praten. Willen ze meer autonomie voor Vlaanderen? Daar heb ik geen problemen mee. Ook wij willen meer autonomie voor Wallonië."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer