Klimaatwijziging jaagt agressieve visjes naar Noord-Europa

Print
Klimaatwijziging jaagt agressieve visjes naar Noord-Europa

Klimaatwijziging jaagt agressieve visjes naar Noord-Europa

Door de klimaatverandering kan het muskietvisje, een agressieve vissoort, naar Noord-Europa oprukken. Dat stellen Spaanse en Franse onderzoekers.

Het onderzoek, dat werd gecoördineerd door de Universiteit van Girona in Spanje, ging na wat het effect kan zijn van de stijgende temperaturen op het muskietvisje (Gambusia holbrooki). De soort komt wereldwijd in meer dan vijftig landen voor en is in Europa goed vertegenwoordigd in de mediterrane rivieren van Frankrijk en Spanje.

Temperatuur

De wetenschappers stelden vast dat er een duidelijk verband is tussen de temperatuur en het aantal muskietvisjes, hun grootte, voortplanting en levenscyclus. Met andere woorden: hoe zuidelijker, hoe meer muskietvisjes. De onderzoekers achten het daarom waarschijnlijk dat de muskietvisjes naar Noord-Europa komen als de temperaturen blijven stijgen.

Door de invasie van muskietvisjes gaan inheemse vis- en amfibiesoorten erop achteruit. In Spanje, waar het muskietvisje in 1921 zijn intrede deed, is het een steeds grotere concurrent voor kleine vissen die in zoet en brak water gedijen. Enkele inheemse soorten hebben al zoveel terrein moeten prijsgeven dat ze nu met uitsterven bedreigd zijn, stelt Emili García-Berthou van de Universiteit van Gerona.

RP (IPS)