Tommelein: "Geweld tegen homo’s wordt niet ernstig genomen"

Print
Tommelein: "Geweld tegen homo’s wordt niet ernstig genomen"

Tommelein: Geweld tegen homo’s wordt niet ernstig genomen

“Geweld tegen homo’s wordt niet ernstig genomen”. Dat zegt senator Bart Tommelein (Open Vld). Hij vroeg de cijfers over homofoob geweld in België op en kwam tot onthutsende vaststellingen. Voor het eerst zijn die cijfers er ook.

In 2007 en 2008 behandelden de parketten slechts 15 misdrijven met een homofoob karakter. Dat zijn criminele feiten die gepleegd worden omdat het slachtoffer homoseksueel of lesbisch is. In 2008 was er zelfs een daling van dit soort feiten met “een derde”, of zegge en schrijven 6 feiten.

Twee op de drie van die homofobe zaken werden geseponeerd en er kwam geen enkele voor de rechter. In het gerechtelijk arrondissement Antwerpen was er in twee jaar tijd geen enkel misdrijf met een homofoob karakter, in Brussel 2, in Limburg geen enkel. In Mechelen worden de meeste homofobe misdrijven gepleegd, namelijk 3 in twee jaar tijd.

Tommelein: “Deze cijfers kunnen niet kloppen. Volgens recent onderzoek van het Ehsal kregen zes op de tien Brusselse homo’s al te maken met verbaal geweld en was 10 procent al slachtoffer van fysiek geweld omdat ze homo zijn. Deze parketcijfers kloppen ook totaal niet met die van onze buurlanden. In Nederland werden alleen al in de eerste helft van 2008 meer dan 150 zware misdrijven met homofoob karakter vastgesteld en in België zouden er dan maar 15 in twee jaar tijd zijn. Kan niet.” De senator dringt aan op een verdere bewustmaking van de politie en de homo’s zelf.

JDW