Bewakingsfirma boos op VT4-programma 'De Oplichters'

Print
Bewakingsfirma boos op VT4-programma 'De Oplichters'

Bewakingsfirma boos op VT4-programma 'De Oplichters'

Bewakingsfirma G4S is boos op de makers van het VT4-programma De oplichters. Maar of het bedrijf ook gerechtelijke stappen onderneemt, laat het voorlopig in het midden.

Tijdens opnames voor het programma waarin Tom Waes (foto) mensen toont hoe makkelijk ze kunnen beetgenomen worden door oplichters, speelden twee bewakers van G4S zogezegd peperdure juwelen kwijt.

Minstens één van die twee was op de hoogte van de enscenering en speelde het spel dus mee, stelt G4S nu, maar dat is in het programma dat vorige week donderdag te zien was niet vermeld. “Dat hadden we nochtans expliciet gevraagd”, zegt woordvoerder Stéphane Bocqué.

“Die vraag is door het productiehuis nooit beantwoord. Wij hebben bijgevolg nooit onze toestemming gegeven om de beelden uit te zenden, en zelfs expliciet gevraagd om ze niet uit te zenden. G4S en zijn medewerkers voelen zich bedrogen.” Bocqué spreekt zich echter niet uit over de vraag of de firma ook gerechtelijke stappen gaat nemen tegen het productiehuis of VT4.

“Echte reacties”

De oplichters werd gemaakt door Toreador. De opnames dateren intussen van twee jaar geleden. Tim Van Aelst was er destijds aan de slag als managing director. “Ik heb altijd geweten dat de directie van de beveiligingsfirma op de hoogte was van de ‘oplichting’. Dat is gebruikelijk, want we wilden het risico beperken dat men geen toestemming zou geven om de beelden te gebruiken.”

“Maar dat één van de bewakers ook op de hoogte was, zou niet gemogen hebben. Want uiteraard was het de bedoeling om de zaak zo realistisch mogelijk in beeld te brengen, met ‘echte’ reacties van de slachtoffers. We hebben ook op papier dat beide agenten toestemming hebben gegeven om de beelden uit te zenden.”

TOVE, HVGO