Ook Alabama en Mississippi roepen noodtoestand uit

De Amerikaanse staten Alabama en Mississippi hebben de noodtoestand uitgeroepen vanwege de olievervuiling die de zuidkust van de Verenigde Staten bedreigt. Bob Riley, gouverneur van Alabama, vindt dat de olievervuiling "een ernstige bedreiging voor ons milieu en onze economie" vormt. Eerder kondigde Louisiana en Florida al de noodtoestand af.

jlenaerts

De overheidsinstellingen in de staat Alabama moeten de lokale gemeenschappen die door de olievervuiling worden getroffen, helpen. Haley Barbour, gouverneur van Mississippi, wil dan weer de Nationale Garde inzetten.

Olieconcern

De Amerikaanse regering en Louisiana vragen olieconcern BP intussen om meer maatregelen te nemen tegen de olievervuiling in de Golf van Mexico. Minister van Binnenlandse Veiligheid Janet Napolitano eiste "een zo krachtig mogelijke" reactie. Zij was met andere regeringsleden aanwezig in Louisiana om de gevolgen van de olieramp te aanschouwen.

Minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar was nog harder voor het olieconcern. Volgens hem zal de regering "niet rusten voordat BP iedere druppel olie heeft opgeruimd". Hij wil ook dat het concern voor de kosten opdraait, die naar schatting dagelijks 5 tot 7 miljoen dollar bedragen.

Nationale Garde

Minister van Defensie Robert Gates heeft intussen laten weten dat zesduizend leden van de Nationale Garde worden ingezet om de vervuiling tegen te gaan. Zij zullen helpen bij het schoonmaken van de kust en het beschermen van kwetsbare natuurgebieden.