België eerste Europese land dat boerka verbiedt

De Kamer keurde donderdagavond unaniem een wetsvoorstel van de MR goed dat de dracht van de boerka en de nikab in publieke ruimtes bestraft met 7 dagen cel en 137,5 euro boete. Twee sp.a-ers (Bruno Tuybens en Magda Raemaekers) onthielden zich.

ssimons

Bij de boerka (zie rechterfoto) wordt het hele lichaam verstopt achter kledij, ook de ogen, die achter een gaasnetje verwijnen. Bij de nikab is het hele lichaam verstopt op een klein spleetje voor de ogen na (linkerfoto).

Het goedgekeurde voorstel bestraft evenwel niét het dragen van de boerka en de nikab op zich, maar wel “het dragen van gezichtsversluierende kleding die zover gaat dat betrokkene niet meer kan geïdentificeerd worden”.

De gemeenten kunnen ook zelf een reglement uitvaardigen om de boerka te verbieden in openbare plaatsen en daarop een boete van 250 euro zetten, als het parket overtredingen van het boerkaverbod niet wil vervolgen. Momenteel hebben naar schatting twintig gemeenten al zo’n reglement (o.a. Molenbeek, Antwerpen, Gent, Maaseik…).

Kerker

De indieners vinden dat de boerka discriminerend is voor de vrouw, “die moet rondlopen in een kerker”, ze noemen de boerka “een aanval op de westerse democratische waarden” en ze vinden het ook “gevaarlijk voor de veiligheid en de openbare orde, als hij zou worden toegelaten”.

Johan Leman ook voor verbod

Het eerste voorstel om de boerka te verbieden werd in 2003 ingediend door het VB. Net voor dat werd ingediend had de toenmalige baas van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen, Johan Leman, zich ook al voor een verbod van de boerka uitgesproken.

België telt naar schatting 270 boerkadraagsters op 400.000 moslims en het is het eerste Europese land dat de boerkadracht verbiedt. In Tunesië en Singapour is de boerka ook al verboden.

Ondertussen kondigde Senator Bart Tommelein (Open Vld) al aan dat de Senaat het ontwerp wil evoceren en dat het dus zeker niet meer wordt goedgekeurd voor de verkiezingen.

Lees meer over het boerkaverbod op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Aangeboden door onze partners