Kandidaat-premier Marianne Thyssen trekt verkiezingslijst CD&V

Niet ontslagnemend premier Yves Leterme maar partijvoorzitster Marianne Thyssen zal bij de komende verkiezingen de lijst van de Senaat trekken voor CD&V. Dat heeft Leterme woensdag zelf meegedeeld op een persconferentie. De beslissing werd unaniem aanvaard door het partijbestuur.

fvranckx

De West-Vlaming gaat in zijn eigen provincie de lijst voor de Kamer trekken. Daarmee wordt de beslissing over wie nu het eigenlijke partijboegbeeld moet worden uitgesteld tot na de verkiezingen

Beluister de analyse van onze politieke commentator Paul Geudens:

Heel wat christendemocraten zouden Leterme liever even naar de achtergrond zien verdwijnen. Momenteel zou hij een te zwak boegbeeld zijn voor de CD&V.

Premier Thyssen?

Dat betekent waarschijnlijk dat Marianne Thyssen de kandidaat van CD&V is voor het premierschap. Ze kan daarmee de eerste vrouw zijn die premier wordt in België.

De christendemocraten houden die hypothese echter nog in het midden en zeggen dat de keuze voor een mogelijke premier zal afhangen van de kiezer. Toch geeft Leterme toe dat het gaat om een "machtswissel" en dat Thyssen voortaan de enige echter kopfiguur van de partij is.

Thyssen gaf tijdens de persconferentie toe dat die verkiezingen niet makkelijk zullen worden voor CD&V, maar de partijvoorzitster rekent op "een sterke ploeg" om een goed resultaat te boeken. "De partij is vastberaden, Vlaams, trots op het verleden en heeft vertrouwen in de toekomst", aldus Thyssen.

"Moedige beslissing"

Vlaams minister-president Kris Peeters noemt de beslissing van zijn partijgenoot "moedig en moeilijk". "Een sterke beslissing ook, om in de gegeven omstandigheden een stap opzij te zetten", aldus Peeters.

Volgens de minister-president werd er vanuit de partij geen druk gezet op Leterme om de koppositie af te staan.

"Verbaasd"

CdH-voorzitster en vicepremier Joëlle Milquet zegt dat ze "verbaasd" is over de beslissing van Leterme om een stap opzij te zetten. Daarnaast prijst Milquet Thyssens "correctheid en professionalisme".

Volgens haar partij cdH moeten de politieke verantwoordelijken hun koelbloedigheid terugvinden en "boven alles het staatsbelang te verdedigen". De Waalse christendemocraten wachten voorlopig het einde van de koninklijke consultatieronde af om het verloop van de gebeurtenissen te gaan analyseren.

Laurette Onkelinx (PS) tot slot looft Leterme "als premier en als collega". "Deze situatie is zeker niet gemakkelijk voor hem. Hij had de laatste tijd nog erg veel moeite gedaan om een andere Leterme te tonen", aldus de uittredend vicepremier.

Ook Onkelinx prijst Thyssen als nieuw boegbeeld van de CD&V. "Hard tijdens onderhandelingen, maar een waardevolle vrouw", klinkt het.

Meer over CD&V

Aangeboden door onze partners