Vertrouwen in redding Griekenland brokkelt verder af

Print
Vertrouwen in redding Griekenland brokkelt verder af

Vertrouwen in redding Griekenland brokkelt verder af

De rente op Griekse staatsobligaties is maandag gestegen tot meer dan 9 procent. Dat is het hoogste rentepeil in 12 jaar. De financiële markten hebben steeds minder vertrouwen in een goede afloop van de Griekse schuldcrisis. Ook Portugal komt onder vuur te liggen, daar steeg de rente tot meer dan 5 procent.

De onzekerheid is vooral te wijten aan de stugge Duitse houding. Afgelopen zondag stuurde Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble in de boulevardkrant Bild aan op zeer harde besparingsmaatregelen voor Griekenland als voorwaarde voor het steunprogramma.

Griekenland diende vrijdag een officiële aanvraag in voor hulp. Die kan komen van de eurolanden en van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Griekenland kan via Europa en het IMF tientallen miljarden lenen tegen een rentetarief van 5 procent. Maar de randvoorwaarden blijven voor onrust zorgen.

Lager

De Europese beurzen openden maandag in de plus, maar moesten in de loop van de dag terrein prijsgeven. Griekse bankaandelen duiken ongeveer vier procent omlaag. De euro staat opnieuw onder druk. De toenemende vrees voor een schuldherschikking of zelfs wanbetaling door Griekenland duwt de euro maandag 0,6 procent lager tot 1,329 dollar per euro.

(Foto: Grieks protest tegen de besparingsplannen)