Heemkring geeft dagboek van Matthijs Jacobs uit

Heemkring geeft dagboek van Matthijs Jacobs uit

Heemkring geeft dagboek van Matthijs Jacobs uit

Zonhoven - Ann Pirotte en André Vanhamel uit Zonhoven hebben vier maanden gewerkt om de kroniek van de Zonhovense rentmeester Matthijs Jacobs, die leefde van 1683 tot 1748, te ontcijferen en te ‘vertalen’ in modern Nederlands. De Zonhovense heemkring geeft hierover een boek uit dat volgend weekend wordt voorgesteld tijdens de opendeurdag van de heemkundekring in het bezoekerscentrum.

Matthijs Jacobs leefde van 1683 tot 1748 en beheerde als rentmeester goederen en huurgelden. De man schreef belangwekkende gebeurtenissen op in een schriftje dat volgens André en Ann vermoedelijk ergens op een kast in zijn huis lag. “We denken dat omdat er nu en dan ook andere mensen iets in noteerden,” zeggen ze. “Zo staan er bijvoorbeeld ook notities in van de pastoor en van andere familieleden. We hebben de bladzijden van het origineel, dat in zich het rijksarchief bevindt, gekopieerd, en zijn aan de slag gegaan. We moesten ze uitvergroten omdat sommige pagina’s behoorlijk versleten en moeilijk leesbaar waren.”

Watersnood

Uit de aantekeningen van Matthijs spreekt de vrees voor God. Zo verklaart hij bijvoorbeeld noodweer met donder en bliksem als een straf van God. “Er staat trouwens te lezen dat er op 5 en 6 februari 1716 er in het centrum een zeer grote watervloed was, waarbij het water door de huizen en de kerk vloeide. Een probleem dat zich in het centrum van Zonhoven nog altijd voordoet”, zeggen Ann en André.
“Matthijs beschrijft ook een radbraking van een aantal bandieten die moordden en stalen. De dieven waren nog maar net opgepakt en werden heel snel terechtgesteld. Je merkt in zijn geschriften dat hij met die gang van zaken niet echt gelukkig was”, zegt André.

Puzzelen

André Vanhamel heeft een opleiding Oudnederlands achter de rug. “De schrijfstijl van deze periode (1600-1700)is moeilijker dan die van de middeleeuwen,” zegt hij. “Het heeft dus heel wat tijd gekost om de betekenis van bepaalde woorden juist te kunnen plaatsen. Ann was daar heel snel mee weg en samen hebben we de puzzel in vier maanden bij elkaar kunnen leggen.” Guido Langers, de voorzitter van de heemkundekring, zorgde voor de vormgeving van het boek. Tijdens de opendeurdagen van de Heemkundekring wordt het dagboek van Matthijs Jacobs voorgesteld samen met nog twee andere, nieuwe uitgaven van de heemkundekring: een monografie van Alfons Conix die de geschiedenis van de hoeve Vaes aan de Engstegen beschrijft en een heruitgave van ‘De geschiedenis van Zonhoven’ van frater Melis.

De opendeurdagen vinden plaats op op zaterdag van 13 tot 17 uur en zondag van 10 tot 17 uur.

Willy VANDAEL

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio