Visser schakelt advocaat in na boete van politie

Beringen - De stad Beringen gaat een nieuw reglement opstellen voor nachtvissen. Tot 31 mei is er - tijdens de paaitijd - een visverbod, daarna moet het reglement klaar zijn. De discussie laaide afgelopen week opnieuw op toen de politie drie ‘nachtvissers’ op de bon gooide. Een van hen ontkent in alle toonaarden en gaat gerechtelijke stappen ondernemen.
Dinsdagnacht heeft de politie tijdens een controle aan de Paalse Plas drie vissers een proces-verbaal gegeven voor verboden nachtvissen en kamperen. Tenten en visgerief werden in beslag genomen. “Ik ben voor 6.000 euro materiaal kwijt”, zegt Dré Vanherle uit Koersel. “Terwijl ik helemaal niet aan het vissen was maar gewoon lag te slapen om bij zonsopgang mijn lijnen uit te werpen.”

Barbecue

Op 15 juni 2009 keurde de gemeenteraad een reglement goed om het vissen aan de Paalse Plas in goede banen te leiden: met een verbod op overnachten, kamperen of barbecueën aan de Plas. Die beslissing schoot de karpervissers in het verkeerde keelgat. Daarop volgde in september een overleg tussen vissers en stad.

“Afgesproken werd dat we een club zouden oprichten die controle op het vissen zou uitoefenen”, zegt Willem Cuypers, secretaris van die club Meervissers. “In afwachting van een aanpassing van het reglement, zou tijdelijk een gedoogbeleid gevoerd worden. Dat hield in dat we wel mogen kamperen aan de Plas. Let wel: we zijn tegen nachtvissen. Maar in de zomer overnachten in je tent om bij zonsopgang aan de slag te gaan, moet kunnen.”

Gewekt

Niet dus, stelde Dré Vanherle uit Koersel vast. “Ik werd even voor middernacht gewekt door de politie. Ik lag in mijn tent en was helemaal niet aan het vissen. Mijn lijnen lagen niet in het water en waren droog. De agenten beweerden niet op de hoogte te zijn van een gedoogbeleid maar gewoon het politiereglement toe te passen. Ik heb een advocaat ingeschakeld.”

Vandalisme

“Wij hebben de vraag gesteld of er een gedoogbeleid gevoerd wordt”, zegt politiechef Bertie Hamaekers. “Geen sprake van, hoorden we als antwoord. We kregen als opdracht te controleren omdat er herhaaldelijk klachten waren over vandalisme en vernielingen.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio