Daimler gaat samenwerken met Renault - Nissan

Print
Daimler gaat samenwerken met Renault - Nissan

Daimler gaat samenwerken met Renault - Nissan

De Duitse autobouwer Daimler gaat samenwerken met zijn Franse en Japanse branchegenoten Renault en Nissan. Ze gaan onderling technologie over motoren uitwisselen. Voorts nemen ze een aandelenparticipatie in elkaar.

Renault-topman Carlos Ghosn gaat ervan uit dat zijn bedrijf de komende vijf jaar door de samenwerking zowat 2 miljard euro besparen. Zijn collega Dieter Zetsche gaat voor Daimler uit van eenzelfde resultaat. Op die manier willen ze beter de concurrentie aankunnen met de Chinese autobouwers, die zich steeds meer manifesteren.

De activiteiten van Daimler - het moederbedrijf van Mercedes Benz - en de alliantie Renault/Nissan sluiten trouwens mooi aan. De Duitsers staan sterk in het luxesegment, terwijl de Frans/Japanse combinatie goed is in kleine wagens.

Renault-Nissan gaat dan ook drie- en viercilindermotoren ter beschikking stellen van Daimler. Dat kan ze dan aanpassen aan de vereisten van Mercedes. In de andere richting voorziet Daimler vier- en zescilindermotoren voor Infititi, het luxemerk van Nissan.

Participatie

Om de samenwerking duidelijk te maken, zullen de drie constructeurs ook een participatie nemen in elkaars kapitaal. Daimler zal 3,1% nemen in zowel Renault als Nissan. Renault en Nissan nemen elk 1,55% in Daimler.

JVG