Islamcartoons vallen buiten de prijzen op fruitcartoonale

Print
Islamcartoons vallen buiten de prijzen op fruitcartoonale

Islamcartoons vallen buiten de prijzen op fruitcartoonale

Sint-Truiden - De Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun gastronomie heeft dit weekend voor de negende keer haar cartoonprijzen uitgereikt. Door de beroering rond twee boerkacartoons was er verhoogde politiebewaking, ook al omdat mogelijke acties werden verwacht. Maar ondanks de dreigementen en grote mediabelangstelling kende de proclamatie een rustig verloop.

De eigenlijke proclamatie werd met de normale belangstelling gehouden in de witte zaal van het cultureel centrum. Van het extra toezicht door de politie viel door de aanwezigen weinig te merken. Ondanks alle commotie die de boerka-cartoons met zich meebrachten wist duivel-doet-al en organisator Johnny Vanderheyden de negende editie tot een goed einde te brengen. Voor ‘Fruit: On Tour’ werden in totaal maar liefst 598 tekeningen ingestuurd van cartoonisten uit 39 landen.

Daaruit werden in de voorselecties 85 werken geselecteerd waaronder de twee islamcartoons. Zoals bekend hebben drie allochtone jongeren die proberen te stelen omdat ze die beledigend vonden voor de islam. Na dit voorval werd De Bogaard extra beveiligd. De tekeningen van Snarf wonnen uiteindelijk geen prijs.

Het was Norbert van Yperzeele uit Oudenaarde die de gouden award 2010 won. De zilveren award was voor Luc Vernimmen uit Antwerpen en Jan Thomas uit Sint-Truiden won de bronzen award.

Tot eind april is de tentoonstelling te bezichtigen in CC De Bogaard. Daarna verhuist de expo met een selectie van een veertigtal cartoons naar een aantal buurgemeenten. De tekeningen worden ook nu weer gebundeld in een boek.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio