"Vilvoorde controleerde kandidaat-kopers al onder Dehaene"

De praktijk om kandidaat-kopers van woningen in de Brusselse rand via de bouwpromotor te screenen op hun kennis van het Nederlands, bestaat al jaren. Volgens Hans Bonte (sp.a), Vlaams volksvertegenwoordiger, schepen van sociale zaken in Vilvoorde en OCMW-voorzitter, gebeurde dit "zolang ik me kan herinneren" ook in Vilvoorde en ook toen Jean-Luc Dehaene daar burgemeester was.

ghouben

De praktijk die afgelopen zondag uit de doeken werd gedaan in een uitzending van Panorama lokte furieuze reacties uit vanuit Franstalige hoek en hypothekeert het communautaire overleg. Het is een beetje cynisch dat uitgerekend Jean-Luc Dehaene nu in deze kwestie ter sprake komt, hij moet voor de regering Leterme het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde ontmijnen.

In gemeenten zoals Vilvoorde, Gooik en Overijse heeft het gemeentebestuur informele afspraken gemaakt met bouwpromotoren om nieuwe woningen bij voorkeur te verkopen aan Nederlandstaligen. Ondermeer Michel Doomst (CD&V), burgemeester van Gooik, bevestigt de afspraken.

Andere koper aub

Als de betrokken gemeente in de lijst met kopers anderstaligen vindt waarvan men vermoedt dat ze niet bereid zijn om Nederlands te leren, wordt de bouwpromotor gevraagd om een andere koper te kiezen.

Over deze praktijken staat niets op papier, omdat er geen wettelijke basis voor is. Bij de toewijzing van sociale woningen is kennis van het Nederlands wel een criterium, maar niet op de privémarkt.

Het FDF spreekt nu over racisme: "Binnenkort zijn mensen met een andere huidskleur aan de beurt". De christendemocraten van het cdH willen deze "illegale praktijk" laten doorlichten door de privacycommissie.

"Nazi-Vlaanderen"

Het is niet de eerste pad die Dehaene in zijn BHV-korf krijgt. Enkele dagen geleden zei Vlaams minister van binnenlandse zaken Geert Bourgeois (N-VA) dat Vlaanderen nooit de drie niet benoemde Franstalige burgemeesters in Vlaanderen zal benoemen, omdat ze de taalwetten niet respecteren. Dat ontlokte toen bij FDF-voorzitter Maingain de reactie dat Vlaanderen zich gedraagt zoals de Nazi's destijds.

Lees ook: "Afspraken tussen burgemeesters en bouwpromotoren onwettig"

Meer over Hans Bonte