L'Aquila herdenkt dodelijke aardbeving

Print

L'Aquila herdenkt dodelijke aardbeving

Dinsdag is het precies een jaar geleden dat de aarde beefde in L'Aquila in Italië. 308 mensen overleefden de aardbeving niet. 60.000 anderen verloren hun huis.

De aardbeving begon in de nacht van 5 op 6 april 2009, om 3.32 uur, en had een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. De regio Abruzzo werd getroffen en vooral de middeleeuwse stad L'Aquila was er erg aan toe.

Wederopbouw

Een jaar later hebben veel Italianen nog steeds geen dak boven hun hoofd. Een derde van de huizen in en om L'Aquila is nog altijd onbewoonbaar en 7.000 slachtoffers leven ook nu nog in kazernes en hotels.

Premier Silvio Berlusconi had nochtans beloofd om snel werk te maken van de opvang van daklozen. "De wederopbouw moet nog helemaal beginnen. Tot nu is slechts het absolute minimum gedaan, maar we moeten wel een hele stad én het sociale weefsel heropbouwen. Het is moeilijk", aldus een inwoner van L'Aquila.

Berlusconi wil niets weten van de kritiek. Volgens hem worden 25.000 Italianen al opgevangen in nieuwbouwhuizen of tijdelijke woonblokken.

Fakkeltocht

In de nacht van maandag op dinsdag werd een stille fakkeltocht gehouden voor de slachtoffers van de aardbeving. De klokken luidden 308 keer om 3.32 uur, één voor elk dodelijk slachtoffer. Dinsdag volgen nog verschillende herdenkingsdiensten.