thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

"Afspraken tussen burgemeesters en bouwpromotoren onwettig"

In de Vlaamse rand rond Brussel maken gemeenten informele afspraken met bouwpromotoren om zoveel mogelijk aan Nederlandstaligen te verkopen. Dat blijkt uit een reportage van het Canvas-programma 'Panorama'. Enkele Vlaamse politici noemen deze afspraken "onwettig". De Franstaligen reageren ontzet. De voorzitter van het FDF, Olivier Maingain roept op tot een Franstalig front.

jlenaerts

De burgemeesters spreken over een "gentlemen's agreement". Zij vragen aan bouwpromotoren om hun projecten vooral aan Nederlandstaligen aan te bieden. Die promotoren moeten bovendien het gemeentebestuur een lijst met kandidaat-kopers bezorgen. De burgemeesters gaan dan na of anderstaligen zich willen "integreren" in de gemeente. Zijn zij hier niet toe bereid, dan moeten de bouwpromotoren op zoek naar andere kopers.

Enkele burgemeesters geven toe dat bouwpromotoren niet verplicht zijn om zich aan deze afspraken te houden, maar wijzen erop dat een goede relatie met het gemeentebestuur handig kan zijn, bijvoorbeeld bij het toekennen van de nodige vergunningen.

Racisme

Damien Thiéry, waarnemend burgemeester van Linkebeek, bestempelt de bouwafspraken als een vorm van racisme. "Het is een protectionistische maatregel. Men laat zich hier leiden door iets dat ingaat tegen de belangen van een groep, met name de Franstaligen, maar binnenkort krijgen we hetzelfde met de Marokkanen en de zwarten. Het is racisme en dat is onaanvaardbaar in een democratisch land."

Front

De voorzitter van het FDF, Olivier Maingain, overweegt om een klacht in te dienen indien zou blijken dat bepaalde kandidaat-kopers echt gediscrimineerd worden. Hij roept de Franstaligen ook op om samen een politiek front te vormen.

"Het is tijd om krachtig en sereen te reageren. En ik hoop dat dit met een Franstalige eensgezindheid zal gebeuren, en zelfs samen met alle democraten die niet willen dat het imago van België hieraan ten onder gaat."

Palestina

Ook de bekende journalist van La Libre Belgique, Christian Laporte, reageert ontzet. "Dit begint een beetje te lijken op wat Israël doet tegenover de Palestijnen", zegt Laporte. "Dit kan niet in een democratisch land en het zal andere dossiers niet vergemakkelijken, onder meer BHV."

Marino Keulen

"Die overeenkomsten zijn onwettig", zegt Vlaams parlementslid en voormalig minister van Wonen en Stedenbeleid Marino Keulen (Open VLD) maandag. "Daarom gebeuren ze ook informeel, van zodra er iets op papier staat, kan er worden opgetreden."

Keulen stoort zich aan het feit dat de betrokkenen zich beroepen op de Vlaamse wooncode. "Die zegt absoluut niets over koopwoningen. De wooncode bevat enkel een inspanningsverbintenis om Nederlands te leren voor kandidaat-huurders van sociale woningen. De burgemeesters verschuilen zich dus achter drogredenen."

Van Rompuy

Ook Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) is niet te spreken over de afspraken tussen de burgemeesters en bouwpromotoren. "Als het onwettig is, moet de Vlaamse overheid optreden, wat de Franstaligen opnieuw argumenten zal geven om te zeggen dat ze gediscrimineerd worden."

Meer over Brussel