Allemaal veggie is toch niet zo groen

Print
Allemaal veggie is toch niet zo groen

Allemaal veggie is toch niet zo groen

Het klinkt misschien vreemd maar als we massaal minder vlees aten en op groenten en fruit overschakelden, dan zou de planeet daar nauwelijks groener van worden. Finse onderzoekers achterhaalden dat de uitstoot van broeikasgassen in zo'n scenario amper daalt.

Volgens de VN-landbouworganisatie FAO is de veeteelt verantwoordelijk voor 18 procent van de uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt door menselijk handelen. Dat is zelfs meer dan de transportsector. Runderen bijvoorbeeld boeren elke 40 seconden en kunnen tot 230 liter methaan per dag produceren.

Aangezien de vleesproductie almaar toeneemt - de FAO voorspelt dat de vleesindustrie in 2050 dubbel zoveel zal produceren als in 2000 - gaan steeds meer stemmen op om over te schakelen op maaltijden zonder vlees. Het stadsbestuur van Gent bijvoorbeeld riep vorig jaar de donderdag uit tot Veggiedag.

Bodembewerking

Maar haalt dat allemaal wel iets uit? Zelfs als iedereen vegetariër zou worden, dan zou dat de uitstoot met nauwelijks 7 procent doen dalen, zeggen Helmi Risku-Norja en Sirpa Kurppa van MTT, het Finse onderzoekscentrum voor landbouw en voeding, en landbouwwetenschapper Juha Helenius van de Universiteit van Helsinki.

De Finse onderzoekers stelden vast dat de belangrijkste bron van broeikasgassen in de voedselproductie de bodembewerking is, en niet de productie van meststoffen, het kweken van dieren of de energie die de landbouw nodig heeft. In Finland is de uitstoot door bodembewerking verantwoordelijk voor 62 procent van de totale uitstoot, de gassen van koeien en schapen zijn goed voor 24 procent en de meststoffenproductie en het energieverbruik elk voor 8 procent.

De studie werd bekendgemaakt in het wetenschappelijke tijdschrift Progress in Industrial Ecology.

RP