Padden kunnen aardbevingen voorspellen

Padden blijken in staat te zijn om een op til zijnde aardbeving aan te voelen en blijken dagen van tevoren al op de vlucht slaan.

ssimons

Dat blijkt uit het feit dat een grote populatie padden hun territorium verlieten in de aanloop naar de aardbeving in het Italiaans L'Aquila, vorig jaar. De dieren bevonden zich op 74 kilometer van het epicentrum van de beving, maar sloegen toch op de vlucht.

De meeste vluchtelingen waren mannetjes en parende koppeltjes. Vijf dagen voor de aardbeving, daalde het aantal mannetjes in het gebied namelijk met 96%. Drie dagen voor de beving daalde dit percentage verder tot nul.

Rachel Grant van de Open University van Milton Keynes vermoedt dat de dieren naar een hoger gelegen gebied trokken, waar ze minder gevaar liepen voor aardverschuivingen, overstromingen en steenval.

Radon

De verandering in het gedrag van de padden viel samen met gemeten storingen in de ionosfeer, het gedeelte van de atmosfeer van de aarde buiten de stratosfeer, bestaande uit geïoniseerde gassen. Deze veranderingen zijn gelinkt aan het vrijkomen van radon (Rn), een edelgas.

"Onze bevindingen doen vermoeden dat padden zaken die op naderende seismische activiteit wijzen, zoals het vrijkomen van gassen en geladen deeltjes, kunnen waarnemen."