Waterburcht officieel open

Waterburcht officieel open

Waterburcht officieel open

Lanaken - De gerestaureerde waterburcht Pietersheim is officieel open. Prins Armand de Merode, zoon van de vroegere eigenaar was ook aanwezig, net als minister Bourgeois.

De burcht is ook de zuidelijke poort van het Nationaal Park Hoge Kempen. De gemeente heeft Pietersheim gekocht in 1971 van Xavier de Merode die van 1952 tot 1972 burgemeester was Lanaken. Prins Armand de Merode herinnert zich dat moment nog erg goed. “Ik ben hier geboren. Ik was 26 jaar toen mijn vader in 1971 het domein aan de gemeente Lanaken verkocht”, zegt hij in vlot Nederlands. “Dat was een schok voor me. Ik ben sinds ons vertrek toen een paar keer hier geweest om het domein aan mijn zoon te tonen.”

Wunderbar

“Ons kasteel is wel helemaal veranderd, maar dat is begrijpelijk: men moet met zijn tijd mee. Ik vind de restauratie van de vroegere burchtruïne tot waterburcht erg indrukwekkend.” Ook zijn nicht prinses Thérèse de Merode, prins Charles-Louis de Merode en zijn vrouw prinses Clotilde waren voor de gelegenheid naar Lanaken gereisd.

“Wij wonen in Duitsland. Ik was hier vooraf nooit geweest”, zegt prinses Clotilde. “Ik sta ervan te kijken dat de mensen zoveel energie en geld hebben geïnvesteerd in dat stukje verleden. Met een prachtig resultaat. Wunderbar.”

Bourgeois

Burgemeester Guido Willen schetste de metamorfose die deze historische site sinds 1971 heeft ondergaan. Ignace Schops, directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland is ook meer dan tevreden met het resultaat: “Dit is een fantastisch project met een fantastisch resultaat. Echt een schot in de roos.” Ook Vlaams minister voor Toerisme en Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) was aanwezig.

“Een bijzondere attractie waar het verleden, de waterburcht, en het heden, het Nationaal Park, elkaar ontmoeten”, zei de minister. “De waterburcht is niet alleen een belangrijk stuk erfgoed voor Lanaken, maar ook voor Limburg en zelfs voor Vlaanderen.”

Eric Eurlings, hoofd van de dienst Vrije tijd, die zich de laatste drie jaar in het dossier heeft vastgebeten, kreeg een stevig applaus van de genodigden.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio