Ook Martens wil macht koning inperken

De rol van de koning moet dringend ingeperkt worden. Dat heeft oud-premier Wilfried Martens gezegd in het één-programma De Zevende Dag. Martens was eerste minister toen koning Boudewijn weigerde om de abortuswet te ondertekenen.

kscherpenberg

Volgens de CD&V'er heeft koning Albert II twee functies met politieke draagkracht. Enerzijds is hij de derde tak van de wetgevende macht omdat hij nieuwe wetten moet ondertekenen en bekrachtigen. Anderzijds wordt er op de vorst altijd een beroep gedaan in periodes van politieke crisis en regeringsvorming.

Invloed

Bij die laatste opdracht vindt Martens de vorst wel nuttig. "Men verwijst naar de gewesten en gemeenschappen om te argumenteren dat het wel kan zonder koning, maar dat is een te gemakkelijk antwoord. Op het federale niveau is er te veel verdeeldheid, het is te versnipperd." De koning moet volgens Martens dus de neutrale scheidsrechter blijven.

CD&V-voorzitster Marianne Thyssen verklaarde zaterdag dan weer dat het herbekijken van de rol van de koning momenteel niet prioritair is.

"De koning heeft geen macht, de macht ligt in het parlement. Een goede koning heeft invloed", was het besluit van Martens.

Lees ook: Belgische politici willen protocollaire monarchie

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer