"Kinderopvang nog dit jaar met honderden plaatsen uitgebreid"

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen heeft beloofd om de voorschoolse en buitenschoolse kinderopvang dit jaar nog met honderden plaatsen uit te breiden. Dat deed hij de op gezinsdag van zijn partij CD&V in Hasselt. Hij heeft een budget van 8,6 miljoen euro.

kscherpenberg

"We spreken in 2010 over 630 plaatsen in de voorschoolse kinderopvang en een 1.500 plaatsen in de buitenschoolse kinderopvang. Dat zijn keuzes die wij gemaakt hebben bij de afsluiting van het Vlaams regeerakkoord', zei Vandeurzen.

De CD&V-minister benadrukt wel dat het budgettair gezien geen makkelijke opdracht is en dat er in de komende jaren nog inspanningen zullen volgen.

Barcelona-norm

Regio's met opvangtekorten zouden voorrang krijgen. Antwerpen is daarbij koploper. Ons land haalt wel de Barcelona-norm die stelt dat er minstens 33 per 100 kinderen jonger dan drie jaar een opvangplaats moeten hebben.

Vandeurzen wil nog voor 2014 een knoop doorhakken over een financiële ondersteuning van jonge kinderen. Dat houdt in dat ouders die zich laten inschrijven bij Kind en Gezin een premie mogen verwachten bij de geboorte en na de eerste en tweede verjaardag van hun kind.

Bekijk de reportage van vtm:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer