Aantal pv's voor verkopen tabak aan min 16-jarigen verdubbeld

In 2009 heeft de Belgische Tabakscontroledienst 53 processen-verbaal uitgeschreven aan winkeliers die toch tabak verkochten aan min 16-jarigen. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Volksgezondheid. Het gaat om een verdubbeling in vergelijking met 2008.

kscherpenberg

"In 2009 hebben we in totaal 2.929 controles uitgevoerd op het verkoopsverbod van tabak, met 53 pv's tot gevolg", aldus Paul Van den Meerssche, hoofd van de Tabakscontroledienst. "In 2008 klokten we af op 2.230 controles met 23 pv's. Het aantal vastgestelde inbreuken is met andere woorden significant gestegen."

De verhoging van het aantal pv's is deels te wijten aan de toename van het aantal controles, maar ook aan de betere expertise van de Tabakscontroledienst. "De laatste jaren besteden wij bijzonder veel aandacht aan deze controles. We hebben onder meer geïnvesteerd in opleidingen zoals observatie- en verhoortechnieken."

Maar de pakkans blijft dus klein. "De inbreuken moeten vastgesteld worden op heterdaad, als men dus een jongere vraagt hoe oud men is en die blijkt dan 16 of ouder te zijn dan is de controleur verbrand."

Eind 2009 werd een handelaar door een rechter tot een effectieve geldboete van 2.750 euro veroordeeld om hij tabak aan jongeren (-16) verkocht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer