Belgische politici willen protocollaire monarchie

Twintig jaar na de abortuskwestie komt de rol van de koning weer ter sprake. De meeste politieke partijen willen op termijn overschakelen naar een protocollaire koning naar Scandinavisch model.

jlenaerts

Koning Boudewijn weigerde eind maart 1990 de abortuswet te ondertekenen waarna toenmalig eerste minister Wilfried Martens liet weten dat de regering een structurele wijziging wilde voorstellen "om te vermijden dat in de toekomst gelijkaardige problemen zouden rijzen". Twintig jaar later is er echter nog niets gewijzigd aan de politieke rol van de koning.

Volgens De Standaard kan daar binnenkort verandering in komen. Verschillende politici in de Wetstraat hebben al laten weten dat de rol van de koning hervormd moet worden.

Liberalen

"Waarom moet de koning nog wetten bekrachtigen en afkondigen? Waarom moet de vorst nog een rol spelen bij de regeringsvorming? Het is tijd om de protocollaire invulling van de monarchie te betonneren. Zoals in Scandinavië", vindt Open Vld-voorzitter Alexander De Croo.

Ook MR-voorzitter Didier Reynders noemt een protocollaire monarchie "onvermijdbaar". Volgens hem moet het systeem waarbij de koning wetten bekrachtigd niet behouden worden. "Wat vandaag gebeurt, is bijna denigrerend voor de vorst: Albert, we vragen je niet te lezen maar te tekenen", klinkt het.

Socialisten

"We moeten werken aan de modernisering van de rol van de monarchie", besluit Laurette Onkelinx (PS). Ook haar Vlaamse collega Caroline Gennez (sp.a) is te vinden voor een protocollaire functie. "Ik kan mij voorstellen dat de koning voor veel mensen symbool is van de eenheid van het land. Maar ik denk dat dat eerder de sociale zekerheid moet zijn of zelfs de Rode Duivels. Laat de koning blijven, maar dan als een ceremoniële figuur. De voorbije jaren heeft hij veel werk gehad. Ik kan me voorstellen dat hij op zijn leeftijd liever op zijn jacht zit of wat langer uitslaapt. Wij willen hem daarbij helpen door een protocollair koningschap in te voeren", aldus Gennez.

Marianne Thyssen

Aan Vlaamse kant staan Open Vld, sp.a, Groen!, N-VA, Vlaams Belang en Lijst Dedecker achter het voorstel, maar CD&V-voorzitster Marianne Thyssen blijft de grote uitzondering. "We kunnen in de praktijk gerust verder met de regels die we hebben. Ik hoor niemand die zich zorgen maakt. Juridisch gezien is de koning onverantwoordelijk en zijn het de ministers die de verantwoordelijkheid dragen", aldus de politica. Zij wil dan ook niemand in haar partij aanmoedigen om "die doos nog eens open te trekken. Dat is niet nodig en ik maak er mij geen grote zorgen over dat dit 20 jaar na de abortusepisode nog niet is opgelost."

Haar Waalse tegenhangster, cdH-voorzitster Joëlle Milquet staat naar eigen zeggen open voor een debat "om een alternatief te vinden voor het bekrachtigen van wetten door de koning".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer