85.000 euro voor bureau van Leopold III op kunstbeurs Maastricht

Print
Op de kunstbeurs TEFAF in Maastricht is woensdag een bureau van koning Leopold III onder de hamer gegaan. De koper betaalde maar liefst 85.000 euro voor de art decokaarttafel en dat terwijl er vijf maanden geleden amper 3.000 euro voor werd gevraagd.

Volgens Het Laatste Nieuws zwegen de erfgenamen in oktober over de herkomst van het bureau. Waarom ze dat deden is niet geweten.

Het exacte bedrag dat de koper neertelde voor de tafel wil de Parijse antiquair die het te koop aanbood niet vertellen. Ook over wie de tafel heeft gekocht, is geen informatie vrijgegeven. De antiquair wil enkel zeggen dat het om een Belg gaat.

Het meubel zelf, een mahoniehouten bureau voor de stafkaarten van Leopold III, werd in 1935 gemaakt door de Kortrijkse meubelmakers De Coene. Het stond eerst in het paleis in Brussel en nadien in Argenteuil. In 2009 werd het verkocht via het Brusselse veilinghuis Hôtel de Ventes Horta.

Bezoekers

Ondertussen heeft de kunstbeurs in Maastricht ruim 10 procent meer bezoekers gelokt dan vorig jaar. In de eerste vier dagen kwamen zo'n 32.000 mensen een kijke nemen.

Of de beurs ook meer kopers aantrekt, valt nog af te wachten. Een Europese verzamelaar gaf groot geld voor het schilderij ‘David and Bathsheba’ van Lucas Cranach de Oude. Vraagprijs: 5,3 miljoen euro.

Nog steeds aan de dure kant is Rubens’ Hoofd van een man met baard dat voor een bedrag ‘onder de 1 miljoen’ werd verpatst. Belgische verzamelaars wisten bij Bernard de Grunne Tribal Fine Arts uit Brussel houtsculpturen uit Nigeria te bemachtigen voor een prijs tussen 30.000 en 100.000 euro.

TEFAF loopt nog tot 21 maart.

Lees ook: Toeristische prijs voor TEFAF

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio