"KBC was betrokken bij opsmukoperaties van Lehman"

KBC en zes andere niet-Amerikaanse banken hebben destijds meegewerkt aan financiële operaties die de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers opzette om haar balans op te smukken. Dat staat in een vrijdagavond laat vrijgegeven rapport over het faillissement van Lehman. De ondergang van die bank luidde het begin in van een wereldwijde kredietcrisis.

ghouben

Lehman verkocht effecten en verwerkte ze boekhoudkundig als echte desinvesteringen zodat de balans lichter werd terwijl Lehman de effecten nadien snel terug inkocht. Dat was boekhoudkundig mogelijk omdat de tegenpartijen geen Amerikaanse banken waren. Onder Amerikaans recht zou het veel moeilijker zijn geweest om de transacties als echte verkopen te verwerken.

Het gaat naast KBC om ABN AMRO, Deutsche Bank, UBS, Barclays, Mizuho Financial Group en Mitsubishi-UFJ Financial Group.

Geprofiteerd?

Het rapport van de hand van onderzoeker Anton Valukas is opgesteld in opdracht van de rechtbank die de ondergang van Lehman in september 2008 behandelt. Valukas stelt dat de zeven banken geen inbreuken begingen, maar misschien wel op de hoogte waren van het voornemen van Lehman om deze zogenaamde repotransacties als echte verkopen te laten doorgaan en dat ze daarvan eventueel geprofiteerd hebben.

KBC reageerde al op het bericht. Een woordvoerder van de bank zei aan Dow Jones Newswires dat KBC "nooit zicht heeft op de manier waarop tegenpartijen de repotransacties boekhoudkundig verwerken".