Oppositie demonstreert in Thailand

Tienduizenden aanhangers van de voormalige Thaise premier Thaksin Shinawatra zijn dit weekend bijeengekomen in de hoofdstad Bangkok om te demonstreren tegen de regering. De demonstranten zijn afkomstig van het platteland.

kscherpenberg

Zaterdagavond hadden zich ongeveer 80.000 in rood uitgedoste demonstranten uit het noorden en noordoosten verzameld in de hoofdstad. Sinds het land een constitutionele monarchie werd in 1932, zeggen analisten, deed zich een dergelijk tafereel niet meer voor in het land. De protesten zullen naar verwachting maandag een piek bereiken.

De meeste demonstranten uit de noordoostelijke provincies zijn boeren, zegt Narong Unsri, een gepensioneerde radio-operator die gewerkt heeft in de gaswinning. De 62-jarige reisde, samen met zeven anderen, twaalf uur met een bestelbusje om bij de demonstratie te kunnen zijn.

"We willen de regering laten weten dat er verkiezingen moeten komen, want deze regering is een gekaapte regering", zegt Narong. Hij verwijst daarmee naar de vijftien maanden oude coalitieregering van premier Abishit Vejjajiva. Hij kwam niet door democratische verkiezingen aan de macht, maar door een deal die het leger achter de schermen beklok en die ervoor zorgde dat een stemming in het parlement positief voor hem uitpakte.

Leiders van de protesten hielden gisteravond toespraken over de onderwerpen die hen het meest dwarszitten, variërend van de "dubbele standaarden" in het politieke systeem tot de "politieke aristocratie" die in hun ogen de macht heeft gegrepen zonder door het volk gekozen te zijn.

"Historische gebeurtenis"

De oppositie wilde aanvankelijk een miljoen mensen op de been brengen. Dat doel is niet gehaald. Wel is er sprake van een "historische gebeurtenis", zegt Thanet Aphornsuvan, historicus aan de Thammasat Universiteit in Bangkok. "Dit is fenomenaal. Het laat op een nieuwe manier zien wat de kracht is van politieke mobilisatie van het platteland. "Het beeld dat het platteland regeringen aan de macht helpt en de inwoners van Bangkok ze ten val brengen - door protesten - is aan het wankelen gebracht. We zien nu het omgekeerde gebeuren."

De laatste keer dat aanzienlijke aantallen boeren de straten van de Thaise hoofdstad overspoelden, was begin jaren negentig. Zo'n 20.000 boeren protesteerden toen tegen de manier waarop de regering omging met verschillende onderwerpen, zoals ontwikkeling, de bouw van stuwdammen en landproblemen. De boeren kampeerden een week voor het Regeringshuis, waar de premier zijn kantoor had.

JS (IPS)

Meer over Thailand