Vlaams Doping Tribunaal overspoeld met haatmails

Na de "whereabouts-zaken" van Yanina Wickmayer, Xavier Malisse en Sugar Jackson werd het Vlaams Doping Tribunaal (VDT) overspoeld met haatmails. Dat zegt Fernand Van Huyneghem, de voorzitter van de Raad van Bestuur.

kscherpenberg

"Wij werden met alle zonden van Israël overladen, terwijl wij met het vervolgingsbeleid tegen de geviseerde sporters niets te maken hadden", klinkt het. "Het VDT treedt enkel strafrechtelijk op. Als een aangetekend schrijven aan Sugar Jackson aan een verkeerd adres gericht wordt, is dat niet onze fout of verantwoordelijkheid. Die brieven worden verstuurd door de Vlaamse Gemeenschap."

Volgens Van Huyneghem werden er maar liefst 2.000 haatmailtjes achtergelaten op de VDT-website. "Had die zaak om Malisse gedraaid of om een anonieme zwemster, had daar geen haan naar gekraaid. De reacties waren buiten proportie."

De voorzitter benadrukt nog eens dat het tribunaal niet de ambitie heeft om carrières te breken. "Het VDT staat in voor een professionele aanpak van de disciplinaire afhandeling van dopingpraktijken bij elitesporters en een uniforme rechtspraak."