Vals oorlogsbericht zaait paniek in Georgië

In Georgië heeft een privaat televisiestation voor grote paniek gezorgd door te verkondigen dat de Russen het land opnieuw waren binnengevallen en dat president Micheil Saakasjvili daarbij het leven liet. Pas op het einde van het programma werd duidelijk dat het om een misplaatste grap ging.

kscherpenberg

Het televisiestation, dat wordt gecontroleerd door Saakasjvili, gebruikte beelden van de vorige invasie, die dateert van augustus 2008. De zender wilde naar verluidt een waarschuwing geven aan de bevolking.

Provocatie

De oppositiepartijen in het land, politologen en Rusland zijn misnoegd over de berichtgeving die ze als schandalig bestempelen.

Volgens de hoge Doema-functonaris Konstantin Kosatsjov gaat het om niets anders dan een provocatie. Hij wil de zaak dan ook voor de Raad van Europa brengen.

Rellen

De Russische ambassadeur bij de Navo, Dmitri Rogozin, noemde Saakasjvili een "zwaar geesteszieke en gevaarlijke mens, die handelt als een misdadiger."

Na de uitzending braken er in de straten van de hoofdstad, Tbilisi, rellen uit. De actievoerders eisten straffen voor de verantwoordelijken.

Meer over Georgië