Priester misbruikte eigen kinderen

Een Mexicaanse vrouw en haar kinderen hebben deze week publiekelijk getuigd over seksueel misbruik bij de Legionairs van Christus, de conservatieve rooms-katholieke priestercongregatie. Het schandaal komt er net op het moment dat vijf bisschoppen hun onderzoek in opdracht van het Vaticaan afronden.

ssimons

Blanca Lara en haar drie zonen, José Raúl, Omar en Christian González, vertelden deze week in een Mexicaans radioprogramma over wat ze meer dan twintig jaar met priester Marcial Maciel, de stichter van de machtige orde, hadden meegemaakt.

De ondertussen overleden Maciel (1920-2008) had een relatie met twee vrouwen en verwekte minstens zes kinderen, onder wie Omar en Christian González. Hij misbruikte twee van zijn kinderen seksueel en ook verscheidene seminaristen van 1941 tot 1970. Door zijn goede relaties met de kerkelijke hiërarchie kwam hij daar ongestraft mee weg.

Slachtoffer

De problemen voor Maciel begonnen in 1997, toen de Amerikaanse krant The Courant en het Mexicaanse tijdschrift Contenido verhalen publiceerden van acht voormalige Legionairs die seksueel misbruikt waren door de stichter van de orde.

Maar het Vaticaan stelde Maciel lange tijd voor als een slachtoffer van valse beschuldigingen, zegt journalist Jason Berry, auteur van Vows of Silence (2004), een boek over seksueel misbruik in de katholieke kerk.

IPS