Stembusgang in Irak ontsierd door bloedige aanslagen

In Irak staan er zondag parlementsverkiezingen op het programma. Ondanks het feit dat er enorme veiligheidsvoorzieningen van kracht zijn, vielen er in het land al zeker 24 doden en 60 gewonden bij verschillende aanslagen.

kscherpenberg

In de hoofdstad Bagdag stierven twaalf mensen en raakten acht anderen gewond bij een aanslag op een gebouw, dat deels instortte. De terreurdaad deed zich voor net nadat de stembureaus hun deuren hadden geopend, zo rond 5u Belgische tijd. Waarom net dit gebouw werd geviseerd, is niet bekend.

In het zuiden van de hoofdstad vond er ook een aanslag plaats op een woonhuis. Die eiste van vier mensen het leven. Er zijn ook acht gewonden.

Nog in Bagdad werden er al meerdere mortiergranaten afgevuurd in verschillende wijken. Daarbij zouden vier doden gevallen zijn. Ook in de steden Yatreb, 100 kilometer ten noorden van Bagdad, Baquuba, Samarra en Mosoel, waren er aanslagen.

Saddam

Het gaat om de tweede parlementsverkiezingen sinds de val van dictator Saddam Hoessein. In 2005 greep de Sjiitische partij van Nouri al-Maliki de macht.

19 miljoen Irakezen mogen naar de stembus om te bepalen wie aan de macht komt in de periode waarin de Amerikaanse troepen het land zullen verlaten. In totaal moeten er 325 parlementsleden gekozen worden.

200.000 militairen en agenten

In totaal staan er maar liefst 74 partijen op de kiesbrief. De sjiitische partij van eerste minister Nouri al-Maliki en de niet-religieuze partij van gewezen premier Iyad Allawi zouden als winnaars uit de bus kunnen komen.

Om zondag de veiligheid te garanderen, werden maar liefst tweehonderdduizend militairen en agenten opgetrommeld. De grenzen en de luchthavens blijven gesloten van zaterdagavond tot maandagochtend.

Meer over Irak