Drugsbaronnen dringen door tot politietop

In Guatemala is een groot schandaal losgebarsten rond vermeende banden tussen de politietop en de drugshandel. Drie topmensen, waaronder de directeur van de Nationale Politie, zitten achter de tralies. Uitgerekend vandaag komt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton op bezoek.

wverhaert

De directeur van de Nationale Politie, Baltazar Gómez, en het hoofd van de narcotica-afdeling, Nelly Bonilla, werden deze week opgepakt samen met een politieofficier. Ze worden onder meer beschuldigd van drugshandel en bendevorming.

De aanhouding staat in verband met een confrontatie tussen de veiligheidsdiensten en drugshandelaars op 24 april 2009. Daarbij stierven vijf politieagenten. Volgens het openbaar ministerie waren de agenten niet van plan de criminelen op te pakken maar wilden ze zelf de drugs stelen.

De operatie heeft de steun van de Internationale Commissie tegen de Straffeloosheid in Guatemala (Cicig), die in 2007 werd opgericht in overleg met de Verenigde Naties om clandestiene organisaties in het land te helpen ontmantelen. In Guatemala blijft 98 procent van de misdrijven onbestraft. De Spanjaard Carlos Castresana, directeur van de Cicig, zegt dat het onderzoek in deze zaak zo vreemd verliep dat er vermoedens rezen van betrokkenheid bij de politietop.

Clinton

Minister Hillary Clinton beëindigt net vandaag haar rondreis door Latijns-Amerika. Ze woont vandaag een regionale top bij met de Midden-Amerikaanse presidenten Porfirio Lobo van Honduras, Leonel Fernández van de Dominicaanse Republiek en Álvaro Colom van Guatemala en eerste minister Said Musa van Belize. Ook Costa Rica en Nicaragua vaardigen ministers af naar de bijeenkomst. Drugshandel en immigratie staan bovenaan op de agenda.

De Verenigde Staten financieren de Midden-Amerikaanse strijd tegen drugs via het Meridaplan. Dat voorziet in 450 miljoen dollar gespreid over drie jaar om de veiligheidsdiensten en justitie in Midden-Amerika te versterken. Maar ondanks de inspanningen neemt de drugshandel in de regio niet af.

Het ministerie van Defensie in Washington uitte daarover onlangs haar bezorgdheid. Het vreest dat Midden-Amerika de nieuwe draaischijf voor de drugshandel wordt nu Colombia, Mexico en de Caraïben de repressie opvoeren.

RP (IPS)

Meer over Guatemala