Vlaamse rusthuizen schreeuwen om personeel

Er is een nijpend tekort aan verpleegkundigen in de Vlaamse rusthuizen. Dat toont een onderzoek van de Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg aan. Bij negen op de tien rusthuizen staan er vacatures open.

kscherpenberg

De federatie stak zijn licht op bij 274 rust- en verzorgingstehuizen, een derde van het aanbod in Vlaanderen. Drie op de tien homes bleek na één jaar nog altijd te wachten op een sollicitant. In totaal zijn er 1.250 vacatures.

Zwangerschap

"Welke maatregelen de overheid ook moge nemen, het is sowieso al te laat", aldus Kurt Stabel van de Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg. "We gaan personeelsproblemen krijgen op alle niveaus in de zorgsector."

"Ik denk dat bijna elke rusthuisdirecteur wel weet dat als er momenteel iemand zwanger is, het gewoon echt onmogelijk is om iemand te vinden die tijdelijk kan vervangen. Als je dan op zoek gaat naar iemand voor een blijvend contract, zie je ook dat er op de advertentie meestal geen kandidaat opdaagt, of soms 1 of 2."

Volgens de rusthuizen haken heel wat geschikte kandidaten af door het negatieve imago van de sector. Heel wat verpleegkundigen zouden ook geen zin hebben om bedden op te maken of maaltijden op te dienen en werken liever in een ziekhuis omdat dat beter betaald zou zijn.

Tegen het jaar 2050 zal het aantal tachtigjarigen verdriedubbeld zijn.