Amerikanen: "Armeense kwestie was volkerenmoord"

In de Verenigde Staten heeft een bijzondere commissie van het Amerikaanse Congres een resolutie goedgekeurd waardoor de Armeense kwestie van begin vorige eeuw wordt beschouwd als een genocide door het Ottomaanse Rijk. Turkije is zwaar ontgoocheld in zijn belangrijke bondgenoot.

kscherpenberg

Onmiddellijk riep Turkije zijn ambassadeur in de Verenigde Staten terug. "Wij veroordelen deze resolutie, die de Turkse natie beschuldigt van een misdaad die ze niet begaan heeft", klinkt het in een mededeling van de Turkse regering.

Betrekkingen beschadigd

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Parlement, mag nu beslissen of een stemming in het volledige Huis van Afgevaardigden nu aan de orde is om de resolutie bindend te maken.

Turkije had Washington aan de vooravond van de stemming al gewaarschuwd. Een 'ja' zou de betrekkingen tussen Turkije en de VS flinke schade toebrengen.

Ankara ontkent dat het in 1915 en 1916 honderdduizenden Armeniërs vermoordde, in tegenstelling tot wat Westerse historici beweren. 200.000 anderen Armenen werden naar verluidt verplicht zich te bekeren tot de islam.

Turkije beweert dat alle dodelijke slachtoffers te wijten zijn aan een burgeroorlog, hongersnoden en andere ontberingen. Tot nu toe had het land dan ook over de Armeense kwestie. Volgens Ankara vielen er ook heel wat Turkse slachtoffers te betreuren.

Bush

Andere landen, waaronder Argentinië, Armenië, België, Canada, Cyprus, de Europese Unie, Frankrijk, Griekenland, Italië, Libanon, Nederland, Polen, de Raad van Europa, Rusland, Uruguay, Vaticaanstad, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland herkenden de genocide al.

Ons land deed dat al in 1998. Tot op de dag van vandaag weigeren heel wat politici Turkse kandidaten toe te laten op hun lijsten, om zo hun ongenoegen nog wat extra te laten blijken.

In 2007, onder het bewind van president George W. Bush, nam het Amerikaans Congres al eens een gelijkaardig standpunt in, maar de stemming bereikte het Huis van Afgevaardigden niet onder druk van het Witte Huis.

Meer over Turkije