Grootste schip voor haven van Gent

De haven van Gent heeft zijn grootste schip tot nog toe ontvangen. Het gaat om de Eptalofos, dat bij het staalbedrijf ArcelorMittal een lading Braziliaans ijzererts moet afleveren.

jvangeyte

Met zijn 229,50 meter lengte, 36,98 meter breedte, een toegelaten diepgang van 12,50 meter (na lichtering in de Put van Terneuzen) en 92.567 ton draagvermogen is de Eptalofos breder en groter dan het vorige grootste schip dat de Gentse haven ooit aandeed.

Het schip kwam om 6u door de Westsluis in Terneuzen. Drie uur later lag het aan de kade bij ArcelorMittal.

Maximum bereikt

Sinds 2005 worden steeds grotere schepen ingezet voor het vervoer van grondstoffen en goederen. De zogenaamde post-Panamax schepen nemen vaker de plaats in van de traditionele Panamax schepen. Deze grotere schepen kunnen al gauw tot 87.000 ton vervoeren, de traditionele Panamax-schepen zijn beperkt tot een laadvermogen van zowat 73.000 ton.

Het probleem blijft echter de infrastructuur. Dit schip is het grootste dat door de sluizen in Terneuzen kan. De haven van Gent blijft daarom vragende partij voor een tweede, grotere zeesluis. Daarover wordt nog steeds onderhandeld tussen Vlaanderen en Nederland.

JVG