Recticel ziet winst 80% stijgen

De beursgenoteerde producent van schuimrubber Recticel heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 20,7 miljoen euro. Dat is bijna 80 procent meer dan de 11,5 miljoen euro uit 2008. De aandeelhouders zien hun dividend stijgen van 17 cent bruto naar 25 cent bruto.

jvangeyte

Recticel had het nochtans niet makkelijk. Het bedrijf van voormalig VBO-voorzitter Luc Vansteenkiste zag zijn omzet in 2009 met 17,9% dalen tot 1,555 miljard euro. Vooral vanuit de autosector werden minder orders geplaatst, maar ook de tak slaapcomfort boette in. Alleen naar isolatieschuim steeg de vraag.

Dat Recticel een beter rapport kon voorleggen, kwam dan ook vooral uit de besparingsoperaties. Zo werden geplande investeringen en kosten teruggeschroefd. Daarbij werden onder meer 617 arbeidsplaatsen geschrapt. Onder meer in België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Noorwegen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk liep de tewerkstelling terug.

Voor dit jaar verwacht Recticel dat de resultaten uit zijn dagelijkse activiteiten op het peil van 2009 blijven. Al zegt het bedrijf dat het moeilijk is om verdere voorspellingen te maken. Daarvoor is de toestand in de automobielnijverheid te onzeker.

JVG