Het weer voor vrijdag 5 maart

Vanochtend liggen de minima in Limburg gemiddeld rond -4°C. Voormiddag is het droog met eerst nog een aantal opklaringen. Namiddag neemt de bewolking toe en vallen er verspreid een aantal buien van sneeuw of smeltende sneeuw. De maxima schommelen rond +4 of +5°C.

rweytjens_fr

Tegen de avond arriveert er dan een actieve neerslagzone vanuit het noorden. Dat wordt waarschijnlijk kortstondig sneeum of smeltende sneeuw die al vrij snel overgaat in regen. Het zal dan een paar uur gaan regenen. Uiteindelijk zal de neerslag in de nacht naar zaterdag weer overgaan in smeltende sneeuw en de allerlaatste vlokken zullen droog de bodem bereiken. Tegen de ochtend gaat het vriezen waardoor het glad kan worden door bevriezing.

Zaterdagochtend ligt de temperatuur rond of net boven het vriespunt. Eerst is er nog kans op sneeuwvlokjes maar stilaan wordt het op de meeste plaatsen droog. De minima zijn ongeveer gelijk aan de maxima want in de loop van de dag stroomt er vanuit het noordoosten zeer koude lucht over Limburg. In de loop van de namiddag gaat het overal vriezen.

In de nacht naar zondag gaat het dan serieus vriezen met minima bij het ochtendgloren tussen -8°C in de Kempen en -6°C nabij stedelijke gebieden. In de loop van de dag zorgt de toch al vrij krachtige maartzon ervoor dat de temperatuur boven het vriespunt uitkomt, maar de schrale noordoostenwind zal het kouder doen aanvoelen. Achter glas zal het echter zeer aangenaam vertoeven zijn. Het oosten is het gevoeligst voor enkele wolkenvelden maar het blijft overal droog.

Ook begin volgende week blijft het in de nacht en ochtend stevig vriezen. Overdag loopt de temperatuur langzaam op tot een graad of 3-4. Vanaf het midden van de week kunnen de maxima wat hoger oplopen maar 's nachts blijft het vriezen.

Ruben Weytjens

Niet te missen