Zesdeklassers Henis bouwen dorp van de 21ste eeuw

De 20 leerlingen van het zesde leerjaar van de gemeentelijke basisschool in Henis worden uitgedaagd door burgemeester Biets om een maquette te maken over hoe een dorp er in de 21ste eeuw moet uitzien. Daarmee is de Herik één van de 29 scholen in Vlaanderen die ingaat op het initiatief ‘Vlaanderen in Actie’ van minister-president Peeters.

Donderdag lichtte leraar Pascal Michiels het project toe: “Een leuke manier om de ondernemingszin van de kinderen te stimuleren. Het is de bedoeling dat zij ook hun omgeving erbij betrekken. De maquette heeft de afmeting van een standaard vezelplaat. Alles wat erop komt, moet functioneren. Ik denk aan straatverlichting, riolering, windturbine of een zwembad. Er zijn vijf sterren te verdienen: voor concept, budget, presentatie, realisatie en evaluatie. Ze mogen eraan werken tijdens de lessen Wereldoriëntatie, hun vrije tijd en ‘s middags. Het is een heel actieve klas, dus dat moet lukken.”

Lieze Vanhees uit de zesde klas is wildenthousiast: “We moeten zeker een warenhuis, een snoepwinkel, een slagerij met goed vlees en een manege voorzien.” Klasgenoten zien het grootser: “Ook een bibliotheek, een ziekenhuis, een dierentuin én een Maasmechelen Village”. Meester Pascal moet hen meteen in-

tomen: “De maquette mag maar 150 euro kosten.” Burgemeester Biets gaf een extra stimulans: “Tongeren heeft 17 dorpen, dit wordt het 18de en jullie worden de managers. Ik kom alle drie weken langs."


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio