Toeristische kaart toont vissers beste plekjes

Voor het eerst in Limburg komt er een kaart voor ‘vistoeristen’: net zoals op fiets- en wandelkaarten wordt aangeduid waar je aan de Maas, de kanalen of de grindplassen kan vissen, welke vis je daar vindt en wanneer het beste tijdstip is. Ook worden er vanaf het najaar speciale parkings voor vissers aangelegd.

“In Vlaanderen hebben 60.000 mensen een visvergunning. Een grote toeristische markt, die tot nog toe onbenut bleef”, zegt gedeputeerde Sylvain Sleypen. “Eerst hebben we een onderzoek laten doen naar wie die vissers zijn: gepensioneerden of tweeverdieners, een beetje avontuurlijk aangelegd en ze willen tot 100 kilometer rijden voor een dagje vissen.”

Zalm in de Maas

De Visserijcommissie nam daarop de Maas, de kanalen in het Maasland en de grindplassen onder de loep en bracht in kaart waar je kan vissen, welke vissen je waar vindt, de tevredenheid over de vangst en wanneer je best de hengels bovenhaalt.

Sleypen: “Op basis van hun gegevens wordt vanaf nu een kaart opgemaakt, voor alle soorten vissers. Want de Maas heeft enorm veel mogelijkheden: voor de vissers op roofvis zit er bijvoorbeeld snoekbaars, er is witvis voor de recreatieve vissers, je vindt er karpers, barbeel, zelfs zalm en forel. En door de verbreding van de Maas is er nu ook de nodige ruimte voor vliegvissen, wat steeds populairder wordt. Het nieuwe golf, noemen ze het ook wel.”

Hengelparking

In Wallonië hebben ze al gelijkaardige ‘cartes des pêcheurs’, de opmaak van een Limburgse landkaart is nu goedgekeurd. Normaal gezien moet ze tegen het najaar - ideaal visweer - afgerond zijn. “Er komt ook een website. Daarnaast gaan we samen met Regionaal Landschap Kempen en Maasland en de gemeenten locaties zoeken voor parkings voor de hengelaars.”

De aanleg van die parkings en de ‘bebording’ naar de vislocaties zal ook in de herfst starten. “Op die manier willen we het toeristisch seizoen verlengen. Uiteraard is het onze bedoeling overnachtingen te koppelen aan zo’n visuitstap”, zegt gedeputeerde Sleypen. Zo mikken ze ook op Nederlanders, waar ze 582.000 visvergunningen hebben. Per dag vissen geeft een hengelaar gemiddeld 8 euro uit aan kunstvoer, materiaal, eten en drinken.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio