Afghaanse vluchtelingen overspoelen Tadzjikistan

Tadzjikistan vreest dat het veel meer vluchtelingen zal moeten opvangen als gevolg van het militaire offensief in Afghanistan. Het land slaagt er nu al niet in om zo'n vijfduizend Afghaanse vluchtelingen te helpen.

wverhaert

Sinds 2008 stijgt het aantal Afghaanse vluchtelingen in Tadzjikistan gestaag. Momenteel komen maandelijks honderd tot tweedhonderd nieuwe vluchtelingen het land binnen. "We voelen de verslechterende veiligheidssituatie, met name in het gebied rond Kunduz", zegt Ilija Todorovic van de Vluchtelingenorganisatie van de VN.

De Verenigde Naties vrezen dat de vluchtelingenstroom pas echt op gang kan komen als het militaire offensief in Afghanistan zich uitbreidt en naar het noorden verschuift. De vluchtelingenorganisatie van de VN zegt dat haar programma in Tadzjikistan nu al met een tekort aan middelen kampt. Het kan maar 15 euro per maand per huishouden uittrekken.

Honden

Maryam vluchtte in 2008 en woont nu met haar vijf kinderen in Tadzjikistan nadat haar man hen in de steek liet. Ze slaagt er amper in om de huur te betalen. Het menu van het gezin is simpel: vooral brood en enkele groenten. "Er zijn avonden dat we niets te eten hebben", zegt ze. Geld voor onderwijs is er niet voor de kinderen. Ze verdienen wat ze kunnen op de markt door zakken te verslepen.

"De lokale verkopers wilden niet dat mijn zoon goederen verhandelt", vertelt Maryam. "Ze zeiden: we willen nog liever dat de honden goederen verhandelen dan jij. Ik begrijp niet waarom ze zo doen, want de president heeft gezegd dat Afghanen dezelfde rechten hebben als Tadzjieken."

Tadzjikistan probeert een goede gastheer te zijn. Het land kende zelf een bloedige burgeroorlog tien jaar gelden, waarbij honderdduizend mensen omkwamen en zestigduizend Tadzjieken vluchtten naar Afghanistan. Maar een land dat zijn eigen bevolking nauwelijks basisvoorzieningen kan bieden, heeft weinig marge om nieuwkomers te helpen.

JG (IPS)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer