Proces tegen Karadzic opnieuw uitgesteld

Het proces tegen de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic is opnieuw geschorst. Het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag gaat eerst zijn vraag om meer voorbereidingstijd bekijken.

fvangarderen

De voormalige leider is aangeklaagd voor genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Vermoed wordt dat Karadzic een levenslange opsluiting riskeert. De 64-jarige man wil meer tijd krijgen om zijn verdediging voor te bereiden. Zijn eerste verzoek hierom werd al verworpen. De man stapte echter naar de beroepskamer van het Tribunaal.

"Mythes"

Tijdens de tweede dag van de zitting zei Karadzic dat de slachtpartij in Srebrenica, waarbij in 1995 zo'n 7000 moslims om het leven werden gebracht, een mythe is.

Hij verklaarde ook dat de stad Sarajevo, waar in totaal 12.000 mensen stierven, niet onder vuur lag en dat de acties van de Bosnische Serviërs beperkt waren tot gerechtvaardigde doelwitten. De man zei bovendien te kunnen bewijzen dat de vijanden van de Bosnische Serviërs hun eigen mensen om het leven brachten.

Meer over Sarajevo