Ook Belgische bioscopen boycotten 'Alice in Wonderland'

Print
Ook Belgische bioscopen boycotten 'Alice in Wonderland'

Ook Belgische bioscopen boycotten 'Alice in Wonderland'

'Alice in Wonderland', de nieuwe (3D-)film van Tim Burton, met Johnny Depp, zal in ons land niet of nauwelijks in de bioscopen te zien zijn. De Federatie van Bioscopen van België (FCB) boycot de film omdat Disney de prent al na twaalf weken op dvd wil uitbrengen. Bij de federatie zijn bioscoopketens als UGC, Euroscoop en Utopolis aangesloten. Kinepolis is geen lid van de federatie maar sluit zich aan bij de boycot.

"Die zestien weken zijn absoluut noodzakelijk voor de bioscopen en voor de carrière van een film," zegt Thierry Laermans, secretaris van de FCB. "Dat Kinepolis zich aansluit bij de boycot wijst erop dat de hele sector bezorgd is over hetgeen Disney doet. Als dit toegelaten wordt, is het een precedent dat de deur openzet voor andere distributeurs die eveneens vragende partij zijn om de termijn te korten."

Disney ontkent dat een kortere termijn schade berokkent aan de bioscopen. Met een snellere dvd-release hoopt Disney de investering in 'Alice in Wonderland' vlugger terug te verdienen. Het is ook bekend dat de dvd-sector de laatste tijd flinke klappen heeft gekregen.

België is niet het enige land waar 'Alice in Wonderland' door veel bioscoopuitbaters geweerd wordt. Ook in Groot-Brittannië, Nederland en Italië is dat het geval.

Raymond De CONDÉ