Moslim riskeert celstraf voor weigeren mannelijke dokter

Ehssan Zaroug (35) riskeert tien maanden effectieve celstraf en 1.100 euro boete omdat hij amok maakte in het Ziekenhuis Maas en Kempen, campus Bree. De man wilde niet dat zijn vrouw aangeraakt werd door een mannelijke anesthesist.

bclippeleyr

Op 23 augustus 2007 arriveerden Zaroug en zijn hoogzwangere echtgenote in het ziekenhuis. Enkele uren later werden er hartritmestoornissen vastgesteld werden bij hun kind. De gynaecologe raadde daarom een spoedkeizersnede aan.

Toen de man zag dat de anesthesist van wacht een man was, sloegen de stoppen door. Hij werd agressief en probeerde zijn vrouw de operatiezaal uit te rijden. Enkel vrouwen mochten haar aanraken.

Extreme geloofsovertuiging

Nadat hij een imam aan de lijn had gehad, mocht de anesthesist in kwestie toch zijn werk doen. Het lichaam van zijn vrouw moest wel beschermd worden door steriele doeken. Bovendien moest de dokter vlak na de inspuiting de kamer verlaten en moest het verdere verloop van de bevalling vanop de gang volgen.

Zijn reactie is volgens het Openbare Ministerie te wijten aan een extreme geloofsovertuiging. De verdediging stelde echter dat het zijn hoogzwangere vrouw was die de mannelijke dokter weigerde, en niet Zaroug zelf. De zaak werd vrijdag behandeld door het Antwerps Hof van Beroep. Het vonnis wordt op 19 maart bekend gemaakt.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio