Grootouders maken kleinkinderen obees

Jonge kinderen die regelmatig door de grootouders worden opgevangen, hebben een beduidend hoger risico op overgewicht. Dat blijkt uit een omstandige Britse studie.

ghouben

Bij kinderen die voltijds door de grootouders worden opgevangen, stijgt het risico op obesitas met 34 procent. Zijn de grootouders deeltijds betrokken, dan is het risico maar 15 procent groter.

Volgens de onderzoekers van het University College London is er nood aan betere informatie over gezonde voeding en over beweging. Vooral het gebruiken van voedsel of snoep als beloning, is een kwalijke zaak.

Uit de resultaten blijkt volgens de BBC dat vooral kinderen uit sociaal sterkere gezinnen een hoger risico lopen op obesitas bij opvang door grootouders. Met name kinderen van moeders met een goede job, moeders met een universitair diploma en moeders die bij hun partner/echtgenoot leven.

Ook kinderoppas door andere verwanten of vrienden, verhoogt het risico, maar enkel wanneer deze zich voltijds over de kinderen ontfermen.

De oorzaken van obesitas zijn complex, maar deze studie geeft alvast de aanzet om meer onderzoek te doen naar het verband tussen kinderopvang en zwaarlijvigheid.

Meer over wetenschap

Aangeboden door onze partners