Militairen starten groot offensief in Afghanistan

In Afghanistan is een groot offensief tegen de taliban begonnen. De stad Marjah, in de zuidelijke provincie Helmand, wordt met grote middelen belegerd.

jlenaerts

Met de operatie Mushtarak, wat 'samen' betekent, wil men in Helmand een einde maken aan de opstand in de provincie. Het is een van de grootste operaties sinds de oorlog in Afghanistan begon in 2001. 15.000 Amerikaanse, Britse en Afghaanse soldaten maken deel uit van de aanval op Marjah, een stad waar zo'n 400 tot 1.000 talibanstrijders zich zouden schuilhouden. De militairen werden met helikopters gedropt en nadien kwamen tanks en gevechtseenheden in actie. Momenteel zijn er hevige gevechten bezig rond de stad.

De bevelhebbers hopen met een korte maar krachtige operatie het gezag in de regio te herstellen en de bevolking voor hun zaak te winnen. "Ons doel is niet om de taliban te vernietigen, maar om het volk te winnen", klinkt het. In Marjah werden de inwoners al wekenlang gevraagd om geen talibanstrijders onderdak te verlenen.

Volgens de lokale autoriteiten zijn al twintig talibanstrijders omgekomen en werden een tiental anderen gearresteerd.

Karzai

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft de taliban nog eens opgeroepen om de wapens neer te leggen en zich te integreren. De president vraagt de soldaten wel om burgers te sparen. Luchtaanvallen moeten vermeden worden om geen burgers in gevaar te brengen. Duizenden mensen zijn de regio al ontvlucht.

In het zuiden van Afghanistan zijn drie Amerikaanse soldaten van de ISAF-vredesmacht van de NAVO omgekomen nadat hun konvooi op een landmijn reed. Sinds januari dit jaar zijn al 69 buitenlandse soldaten om het leven gekomen in Afghanistan.

Meer over Afghanistan