Zes buizerds vergiftigd

Sint-Truiden - In Saffraanberg achter de militaire basis heeft het Vogel- en Zoogdieren Opvangcentrum van Heusden-Zolder zes dode buizerds opgehaald. Ze hadden wellicht het ook voor mensen levensgevaarlijke gif strychnine gegeten.
De dode roofvogels werden gevonden door wandelaars. Ze lagen verspreid op minder dan 2 vierkante meter. Vermoedelijk zijn ze gestorven aan het uiterst giftige strychnine, nadat ze van aas hadden gegeten. Volgens de fruitkweker bij wie de vogels in de appelplantage ontdekt werden, is het een uitgemaakte zaak dat het gaat om malafide jagers die de vogels als vijanden beschouwen.

Met de steeds strenger wordende normen voor het gebruik van pesticiden in de fruitteelt wordt de stijgende populatie van roofvogels belangrijk voor de fruitkwekers. Zij zorgen voor een goed evenwicht van knaagdieren in de plantage. Het feit dat er zes volwassen buizerds waren, betekent dat er meer dan genoeg voedsel was in de broedtijd.

“Elk jaar moeten wij tientallen bomen vervangen waarvan de schors door ratten en muizen is doorgeknaagd. Voor ons zijn de vogels nuttige bondgenoten en belangrijke verdelgers van de plaag”, zegt de fruitkweker, die anoniem wil blijven.

Volgens Rudi Oyen wijst alles in de richting van jagers. De vogels lagen vlakbij voederplaatsen van fazanten. Het gif wordt wel vaker gebruikt door personen met belangen in de jacht om de schadelijke dieren waaronder vossen, steenmarters en katten te vernietigen. De vogels zijn door het agentschap Natuur en Bos overgebracht naar het onderzoekslabo van Gent, dat het toxicologisch onderzoek uitvoert naar de exacte doodsoorzaak.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio