Natuurhulpcentrum haalt onderkoelde das uit strop

Print
Natuurhulpcentrum haalt onderkoelde das uit strop

Natuurhulpcentrum haalt onderkoelde das uit strop

Opglabbeek - De mensen van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek hebben donderdagvoormiddag in Eben- Emael - buurgemeente van Riemst - een das uit een strop gered. Het dier was onderkoeld. Vandaag kan het pas worden onderzocht.

Het waren wandelaars die donderdagvoormiddag de akelige ontdekking deden. Ze hoorden een dier - vlakbij de Vlaams- Waalse grens - kermen van de pijn. Toen ze gingen kijken waar het geschreeuw vandaan kwam, vonden ze de zwaargewonde das. Hij zat vast in een strop die vlakbij de ingang van de dassenburcht was geïnstalleerd. “Zij contacteerden ons”, zegt Dries Damiaens van het Natuurhulpcentrum. “Twee medewerkers konden het dier bevrijden.” De das is er erg aan toe. “Door de strop heeft hij een grote wonde op zijn rug. Ook zijn tanden zijn stuk omdat hij de kabel probeerde door te bijten.”

Hoe lang het dier heeft vastgezeten, is onduidelijk. “Maar hij was in shock en onderkoeld toen we hem vonden.” De das kon donderdag tot rust komen in het centrum. Vandaag - vrijdag - zal het dier worden verdoofd en onderzocht om te kijken welke schade de strop heeft aangericht”, zegt Damiaens.

Dassen zijn beschermde dieren die geen schade aanrichten. Ze eten vooral insecten, wormen, knaagdieren, bessen en afgevallen fruit. Waarschijnlijk dacht de stroppenzetter dat er een vos in het hol huisde en was het marteltuig bedoeld voor de vos.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio