Nieuwe slag om Schelde dreigt

De Nederlandse regering gaat er van uit dat deze derde verdieping van de Schelde de laatste is. Dat blijkt uit verslagen van de zittingen van de Eerste en Tweede Kamer.

kscherpenberg

"Vlaanderen heeft het recht opgegeven op een vierde verruiming van de Schelde. Vlaanderen heeft ook aangegeven dat zeker niet te zullen doen." Die opmerkelijke uitspraken van de Nederlandse staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Tineke Huizinga vond Vlaams parlementslid Annick De Ridder in verslagen van twee jaar oude zittingen van de Eerste en Tweede Kamer.

"De Nederlanders gaan er dus ten onrechte van uit dat de historische Scheidingsverdragen van 1839 niet meer gelden", zegt De Ridder. "Maar het is heel goed mogelijk dat de containerschepen nog groter worden en dat de haven van Antwerpen in de toekomst nog eens een verdieping van de Schelde nodig heeft."

Schande

De Ridder wil van minister-president Kris Peeters weten of de uitspraken van Huizinga kloppen. "Als Peeters of zijn voorganger Yves Leterme inderdaad toezeggingen heeft gedaan, dan is dat een schande. Zijn er geen toegevingen gebeurd, dan moet Peeters in Nederland de puntjes op de i zetten."

"In de Scheidingsverdragen beloven Nederland en België dat ze alles in het werk stellen om de vrije vaart op de Schelde te garanderen. Dat moet ook in de toekomst zo blijven."

LM, PVB

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer